Name: ________________________________ Date: _____________
AP Psychology Module 46 Reading Check


1.
A generalized anxiety disorder is characterized by:
A.
offensive and unwanted thoughts that persistently preoccupy a person.
B.
a continuous state of tension, apprehension, and autonomic nervous system arousal.
C.
hyperactive, wildly optimistic states of emotion.
D.
alternations between extreme hopelessness and unrealistic optimism.
E.
a chronic lack of guilt feelings.


2.
Freud suggested that for those suffering a generalized anxiety disorder, the anxiety is:
A.
psychotic.
B.
cyclical.
C.
free-floating.
D.
narcissistic.
E.
completely outside of conscious awareness.


3.
Sadie is so fearful of being overwhelmed by anxiety that she rarely steps outside her apartment. The thought of going shopping and getting lost in a crowd terrifies her, so she has her groceries delivered. Because of her fear, she earns her living as a freelance writer, working at home. Sadie's behavior is most characteristic of:
A.
agoraphobia.
B.
catatonia.
C.
a dysthymic disorder.
D.
an obsessive-compulsive disorder.


4.
Cecil is preoccupied with thoughts of jumping out the window of his tenth-floor apartment. In order to reduce his anxiety, he frequently counts his heartbeats aloud. Cecil would most likely be diagnosed as experiencing a(n):
A.
panic disorder.
B.
generalized anxiety disorder.
C.
obsessive-compulsive disorder.
D.
phobia.


5.
Repeatedly washing your hands is to ________ as repeatedly thinking about your own death is to ________.
A.
neurosis; dysthymic disorder
B.
mania; depression
C.
phobia; delusion
D.
compulsion; obsession


6.
Melissa is fearful of men and refuses to go out on dates. Her therapist suggests that her fear is a result of the sexual abuse she received from her father when she was young. The therapist's suggestion most clearly reflects a ________ perspective.
A.
humanistic
B.
learning
C.
biological
D.
psychoanalytic
E.
trait


7.
Obsessive thoughts typically ________ anxiety and compulsive behaviors typically ________ anxiety.
A.
increase; increase
B.
decrease; decrease
C.
increase; decrease
D.
decrease; increase


8.
Disruptions in conscious awareness and sense of identity are most characteristic of ________ disorders.
A.
bipolar
B.
obsessive-compulsive
C.
generalized anxiety
D.
dissociative


9.
College students were asked to pretend that they were accused murderers. Under hypnosis, they typically expressed a second personality when prompted to do so by the examining psychiatrist. This most strongly suggests that dissociative identity disorder may involve:
A.
low self-esteem.
B.
unconscious fear.
C.
internal attributions of blame.
D.
role-playing.


10.
Noah's therapist suggests that Noah developed a dissociative identity disorder in order to misbehave without feeling a strong sense of personal shame. The therapist's suggestion most directly reflects a ________ perspective.
A.
humanistic
B.
social-cognitive
C.
psychoanalytic
D.
biological


11.
Those with an avoidant personality disorder are most likely to display:
A.
a lack of guilt feelings.
B.
a sense of self-importance.
C.
shallow, attention-getting emotions.
D.
a fear of social rejection.


12.
Which of the following disorders is more common among men than women?
A.
obsessive-compulsive disorder
B.
antisocial personality disorder
C.
dissociative identity disorder
D.
schizophrenia


13.
The reduced self-control of murderers is most closely related to reduced brain activity in their ________ lobes.
A.
frontal
B.
temporal
C.
occipital
D.
parietal


Answer Key

1. B
2. C
3. A
4. C
5. D
6. B
7. C
8. D
9. D
10. C
11. D
12. B
13. A